Aktiviteter för inne och ute på vintern

Portrait of girl in hooded jacket. Winter nature

Oavsett om du växte upp med snö och är trött på den eller om du växte upp någonstans där det inte alls var vanligt med vita vintrar, finns det många olika sätt att njuta av vintervädret.

Vill du vara aktiv och dra nytta av det kalla vädret utomhus? Ta då på dig din vinterutrustning och prova något av dessa sätt att tillbringa en dag ute i snön på eller kanske vill du hellre vara inne och mysa? Valet är ditt, men det finns med allra största säkerhet något som passar för alla.

Kälkåkning

Ta fram dina gamla skidbyxor och ge dig ut i backen. Många åker slalom eller snowboard, men för de som inte vill kan man också ge sig ut i backen med en kälke eller pulka. Har du ingen kälke? Var kreativ och gör din egen av en gammal tvättkorg eller matta. Dessa hemmagjorda färdmedel brukar faktiskt få upp en rejäl fart i backen, så du kommer garanterat inte att bli besviken.

Snöbollskrig

När du ändå är ute i snön bör du passa på att leka lite i och med snön. Är ni ett gäng kompisar kan det vara riktigt skoj med ett gammalt hederligt snöbollskrig. Det är man faktiskt aldrig för gammal för. Planera och gör upp några olika lag. Kanske tjejerna mot killarna? Se bara till att ta på dig rejäla snöboots och tjocka vantar, så du lätt kan forma många snöbollar. Efter snöbollskriget får ni inte glömma att prata och vara vänner igen. Kanske kan ni ta en kopp varm choklad tillsammans. Finns det något godare än varm choklad en kall vinterdag?

Skridskoåkning

En aktivitet som är ett måste vintertid, är skridskoåkning. På många ställen finns det både skridskoåkning inomhus och utomhus. I större städer brukar de ibland spola en isbana mitt i centrum. Oftast brukar det gå att ta reda på online var skridskobanorna finns i just ditt område. De flesta platser har en gratis skridskotid inplanerad, där vem som helst kan komma och åka skridskor. När du väl har dina skridskor på kan det vara kul att spela hockey. Särskilt om ni är ett gäng kompisar. Ishockey är ett relativt enkelt spel att lära sig, men det förutsätter dock att du har någorlunda skridskokunskaper. Se bara till att klä dig rätt. Det kan skilja sig beroende på om du åker skridskor ute eller inomhus.

Klä dig rätt för kallare aktiviteter

Det är viktigt att vara varm när det är minusgrader ute. Många klär sig gärna i olika lager, så du lättare kan anpassa kläderna efter kylan. Det är bra om du har ett underställ närmast huden, sedan en fleece och sist en vinterjacka. På det viset kan du klä av dig om du blir för varm eller ta på dig om du blir för kall.

När du letar efter en ny vinterjacka bör du tänka på hur välsydd jackan är. Det är en indikator på hur hög kvalitet jackan håller. Det är viktigt att uppmärksamma de små sakerna, som till exempel hur jackan är sydd. Stygnen ska vara raka, utan lösa trådar och knappar, och blixtlås ska vara ordentligt fastsatta. Ett annat tecken på kvalitet är vilken kaliber själva tyget håller. Nyckeln är att köpa pålitliga märken, som du kan lita på en längre tid.

Eftersom vi lever i en kultur med mycket sport och fitness, vill många köpa klädesplagg som har ett sportigare utseende. Det kan vara allt ifrån parkas fodrade med avtagbara pälsinsatser för extra värme eller anoraker gjorda av bomull och ullblandningar. Det är alltid bra att investera i en jacka som du kan använda till mycket och som erbjuder flera smickrande stylings möjligheter.

Många jackor har raka modeller, men om du vill ha en kvinnligare passform bör du hitta en jacka som är lite insvängd eller har snörning i midjan. Jackan hjälper till att förbättra din siluett, istället för att gömma den. Hitta en ny vinterjacka här och känn dig snygg.

Inomhusaktiviteter vintertid

För dem som inte vill vistas för mycket utomhus finns det även en rad olika inomhusaktiviteter att ägna sig åt och ett utmärkt sätt att varva ner på är att titta på en bra film. På vintern och runt jul brukar det visas många bra feel good-filmer på tv, så som Notting Hill, The Holiday och Love Actually. Att sitta tillsammans med vänner eller partner under en filt är ett mysigt sätt att tillbringa en vinterdag eller kväll på. Ställ fram lite nyttiga snacks, som till exempel grönsaksstavar med dipp.

Baka tillsammans med andra

Även om du försöker leva nyttigt kan det vara kul att experimentera i köket och göra godis eller baka något gott till fikat. Det brukar kännas roligare att feja i köket under den mörkare delen av året, än under sommarhalvåret. Prova att baka något du aldrig har bakat förut. Dra ihop ett gäng kompisar, på med förkläden och sätt igång. Tillsammans med andra kommer kreativiteten flöda och ni kommer garanterat få en rolig stund.

Anordna en fest

För att pigga upp vardagen kan du arrangera en fest. Denna årstid finns det många olika teman som du kan utgå ifrån. Varför inte arrangera en oktoberfest med ölprovning eller kanske en Halloweenfest? Möjligheterna är många och det är bara fantasin som sätter gränser.

På hösten och vintern är det extra roligt att lägga tid och pengar på att dekorera och inreda hemmet. Det behöver inte kosta en förmögenhet, utan du kommer långt med att byta ut kuddar, plädar, få in lite färska blommor och tända ljus. I december månad kan du även förbereda för julen med julpynt och annat.

Det finns många sätt att fördriva tiden på när det är vinter och kallt ute. Se bara till att vara rätt klädd för dina aktiviteter, annars kan du lätt tröttna och frysa och istället vilja tillbringa den mesta tiden inomhus. Det är naturligtvis inget fel i sig, eftersom det även finns många roliga saker du kan ta dig för inne. Med en kombination av både inomhus- och utomhusaktiviteter får du dock det bästa av två världar!