Hunden på cykeltur

Har precis införskaffat en cykelkorg till min hund Milla som är en blandning mellan Jack Russel och papillon. Hon fyllde 8 månader häromveckan och är redan van vid bilen och verkar trivas ganska bra på resande fot. Eftersom jag är ute med cykeln en hel del när vädret tillåter tänkte jag att Milla kanske skulle uppskatta att åka med. För att vara säker när hon åker köpte jag en sådan där cykelkorg med galler, så att hunden inte får för sig att hoppa ut när jag trampar på i 30-35 km i timmen.

Sagt och gjort. När korgen var monterad satte jag Milla i korgen och bad henne stanna. Hon såg oförstående ut och snurrade runt lite i korgen, men hon kunde inte hoppa ur den, så efter att ha bett henne sitta och gett henne lite hundgodis satte jag mig på cykeln och trampade iväg i lugnt tempo. Milla satte sig då ganska snabbt tillrätta och började titta på saker vi for förbi, precis som när hon ställer sig och sneglar ut genom bilrutan när hon åker i bilen. Hon lär sig snabbt, den här lilla hunden.

För en gångs skull (för att vara den här sommaren) sken solen och vinden tog inte i alltför hårt, så turen blev ganska behaglig för oss båda två. Vi åkte bort till en skog som ligger en knapp mil från där vi bor och tog en promenad där. Jag hade förstås även packat en liten matsäck till oss båda två, så vi slog oss ner i en liten glänta med köttbullemackor och godis i både människo- och hundform.

Sedan tränade vi på apport med pinne, men än så länge springer hon helst iväg, hämtar den och lägger sig sedan på marken för att tugga på den. Men än är hon ung och hon lär sig säkert med tiden. När vi jagat pinnen och varandra i säkert 20 minuter kom en kvinna med två stora dalmatinerhundar, som verkade alldeles sjövilda. De verkade inte bry sig särskilt mycket om Milla, men hon blev lite trött av deras högljudda lek och vi började röra oss tillbaka till cykeln. På hemvägen låg hon i korgen och halvsov. En mycket trevlig dag!

Tips för den som vill cykla med sin hund

Om du vill cykla med hunden är det viktigt att vara noga med säkerheten. Det finns både öppna korgar och korgar med galler till cykeln. Det andra alternativet är något säkrare, eftersom hunden då inte kan hoppa ur korgen och hamna under cykeln eller i trafiken. Använder du ändå en öppen korg bör du inte binda fast hunden, eftersom den då kan hamna under cykeln utan skydd om du skulle trilla.

Med lite äldre hundar kan man lära hunden att springa bredvid cykeln, men det rekommenderas inte förrän den är färdigväxt (cirka 18 månader) eftersom det kan skada skelett och leder. För hundar med kända höft- och ledproblem bör man även röntga innan man ger sig på detta. Hursomhelst finns det specifika fästen (så kallade ”springers”) som man kan köpa för att koppla hunden till cykeln om man inte kan få den att springa lös bredvid. Ännu ett alternativ som funkar, särskilt för de mer storväxta hundarna som inte kan eller vill springa bredvid kan man även köpa en vagn som man drar bakom cykeln. Vad gör man inte för att få med sin bästa vän på en roadtrip?