Klädmärket Fila blandar mode och sport

För alla som älskar kläder som är behagliga att ha på sig samtidigt som de får en att känna sig snygg och trendig är Fila ett märke att hålla ögonen på. Detta sportsmärke startades av två bröder i Italien för över hundra år sedan och har sedan dess utvecklats till en kläddesigner som skapar sportinspirerade kläder som kan passa såväl till träningen som till jobbet eller en trivsam middag med vännerna. Idag ägs Fila av Gene (Yoon-Soo) Yoon och har sitt huvudkontor i Sydkorea.

Kläder av hög kvalitet

Liksom till exempel Asics och Nike har Fila med tiden utvecklats från ett renodlat sportmärke till att även utveckla modekläder. Det medför att modekläderna är mycket inspirerade av sportvärlden och för den som diggar den sportiga streetwear-looken är Fila definitivt ett märke att hålla ögonen på.

Det spelar ingen roll om du är ute efter ett par nya sköna träningsshorts eller en snygg pikéskjorta till utekvällen. När du tar på dig kläder från Fila kan du räkna med ett plagg tillverkat i högkvalitativt material som håller länge. Dessutom är kläderna tidlösa och kommer aldrig att kännas gamla. I detta märke hittar du helt enkelt kläder som får dig att känna dig härligt fräsch och sportig hela året! Hos 2trendy kan du hitta ett schysst urval av modekläder från Fila som du beställer med gratis frakt och byten.

Berättelsen om Fila

Märket Fila har fått sitt namn efter de två italienska bröderna Fila som startade en liten butik i Biella 1911. Vid denna tid hade de ingen aning om hur stort märket skulle bli. Deras idé var att skapa kvalitetskläder som kombinerade lyx, konst och funktionalitet och för att hitta inspiration tittade på landskapen i sitt hemland – alpernas hårdhet, kullarnas ledighet och Medelhavskustens djärvhet. Och även i dessa dagar är målet med märket att designa kläder med inspiration i natur- och sportvärldens variationer.

Sagan om hur Fila förvandlades till en ledande designer för sportkläder börjar med en av märkets mest framgångsrika konstruktioner. 1923 inledde bröderna etableringen av Fila som ett företag som tillverkade högkvalitativa trikåplagg. Allteftersom åren gick växte sig företaget utanför Biellas gränser och blev känt i hela Italien som just ett märke med högkvalitativa trikåkläder. 1972 nådde man en försäljning på över en miljard lire med en personalstyrka på över 250 människor.

Giansevero Fila ville att företaget skulle fortsätta sin expansion och därför hade han anställt Enrico Frachery som VD 1968. Han delade Filas visioner och det var hans kreativitet och påhittighet som till slut lyckades göra Fila till ett globalt sportmärke. 1972 utgavs i samarbete med Pier Luigi Rolando och Alessandro Galliano en kollektion för utomhussport som snabbt blev berömd för sin sömlösa kombination av elegans och kraft och året därpå blev Fila ett känt namn i branschen med den numera legendariska ”White Line”-kollektionen.

Ett märke buret av otaliga sportstjärnor

Sedan dess har Fila samarbetat med massor av stora stjärnor inom sportvärlden, såsom tennisstjärnorna Adriano Panatta, Paolo Bertolucci och Björn Borg. Den sistnämnde bar Filas logga på sin tröja och sitt pannband medan han steg till sportvärldens absoluta topp och tog hem bland annat fem Wimbledon-segrar.  När Reinhold Messner 1986 nådde Mount Everest topp bar han högteknologisk utrustning utvecklad av Fila för bergsklättring. Loggan har även följt med på segrar på bland annat Ingemar Stenmark i hans slalomcuper, Tom Watson i British Open och Svetlana Kuznetsoz i French Open.

Särskilt stolta är Fila dock för att de supportat Kim Clijsters. Först skrev hon historia genom en comeback efter att ha varit borta i 18 månader och vann US Open 2009 och 2010. Hon blev med det den andra mamman att vinna en Grand Slam i Open-eran efter Evonne Goolagong-Cawley (som för all del också bar Fila). 2011 vann Clijsters Australian med en kopia av Goolagong-Cawleys ikoniska outfit från tidigt 80-tal. När Clijster sedan tillkännagav att hon skulle dra sig tillbaka efter US Open 2012 designade Fila en speciell kollektion för henne att ha på sig under sina sista turneringar.

Mer än ett århundrade efter Filas blygsamma start är märket synonymt med prestation och elegans. Det är inte bara ett märke för atleter, utan även ett märke för de modemedvetna, och oavsett om syftet är ett utmaningar och äventyr eller bara det härliga i att leva ett aktivt liv är Fila ett märke att räkna med!