Tips inför nästa friluftsäventyr

Planerar du en trekkingtur med familj eller vänner? Kanske planerar ni att ta er an en längre vandringsled och vill vara väl förberedda inför utmaningen. Här kommer en rad väl beprövade tips från experter om vad man i första hand bör tänka på inför utomhusvistelsen.

Klä dig rätt

Att välja rätt kläder är jätteviktigt för att hålla sig varm och torr under friluftsturen. Ta på dig flera lager kläder, det hjälper till att isolera kroppen och behålla värmen.

Men det gäller förstås att vara smart och inte bunkra upp med vilka kläder som helst. Det blir bara obekvämt och kan ha motsatt effekt mot kroppen. Närmast huden är det bra om du har underkläder i ylle eller funktionsmaterial med långa ben och ärmar om det skulle vara kallt. Bomullsmaterial kyler så det är bäst att undvika det helt.

Mellanlagret är det som värmer och isolerar din kropp från kyla. Därför är det bra att ha på sig flera lager långärmade tröjor i ylle, fleece eller ullfrotté. Glöm inte fötterna! Flera par yllestrumpor räcker långt för varma och sköna fötter.

Det yttre lagret bör bestå av ett par rymliga byxor (inte jeansbyxor, de är åtstramande och torkar långsamt), en ordentlig jacka, mössa och vantar. Vi förlorar en hel del värme genom huvudet så investera gärna i en bra mössa. Alternativt går det också bra att varva mellan mössor i olika tjocklek. Regnar det måste du ha vattenresistenta regnkläder på dig. En regnmössa är också bra att ha.

Packa rätt matväska

Är du mätt så fryser du mindre. Ha därför med dig ordentligt med mat under vandringen. Mängden mat du har med dig är dock inte allt. Viktigare är vad du har med. Se till att du packar mat som ger tillräckligt med energi och näring. Packa inte med onödig vikt som kan leda till värk i rygg och leder och försämrar din komfort under trekkingen.

Planerar du att vistas utomhus under flera dagar är det jätteviktigt att du omsorgsfullt planerar dina måltider för varje dag. Frukost, lunch, mellanmål och middag måste finnas med.

Välj små förpackningar av ris eller pasta. Havregryn ger ordentligt med näring men tar inte upp särskilt mycket plats och väger lite. Andra bra livsmedel är nötter, pålägg, energigodis och pulversoppor. Vatten är särskilt viktigt att ha med sig när du ska ut och vandra längre sträckor.

Ha med rätt packning

Vare sig du ska iväg och campa i en vecka eller bara ska på en kortare friluftstur i skogen är det viktigt att du har med dig rätt packning, både för komfort och säkerhet. Några grundläggande saker som bör finnas med i varje trekkares packning är:

-Ryggsäck som rymmer ca 25 l
– Karta (manuell och i telefonen)
– Mat och vatten
– Första hjälpen kit
– En laddad mobiltelefon
– Vattenflaska
– Regnkläder/regnponcho och regnskydd
– Tändstickor
– Solkräm och läppskydd (under sommaren)
– Solglasögon eller solhatt (under sommaren)
– Myggmedel (under sommaren)
– Plåster för skavsår
– Toalettpapper och skräppåse
– Ficklampa (om du ska campa)
– Extra underställ och strumpor
– Vandringsstav för att avlasta ben och rygg

Ett reseapotek är bra att ha med sig också. Tänk på att inkludera huvudvärkstabletter, plåster, kompresser, insektsmedel och magmedicin i ditt reseapotek.

Ha rätt kängor på fötterna

För att dina fötter ska kännas varma och bekväma och för att undvika skavsår på hälar och tår är det viktigt att skorna är ca 1,5 cm större än fötterna. Luften mellan tårna och skon isolerar och det finns tillräckligt med utrymme för tårna att röra sig.

Gummistövlar är bra att ha under våren och hösten då det regnar mycket och marken är fuktig. Välj gärna stövlar med tjock sula och klack. Det gör att du inte halkar lika lätt ute i naturen.

Låga skor funkar bra under en dagstur med lätt packning längs torra stigar eller en alpvandring. De är luftiga och mycket stabila.

Mellanhöga kängor är kanske den vanligaste typen av vandringskänga. Den funkar bra med tyngre packning i fjällterräng. Eftersom du kommer att gå i blöta marker är det höga skaftet ett plus. Mellanhöga kängor ger stöd, dämpning och ventilation för fötterna.

Känns fötterna ömma efter en lång friluftstur?

Passa på att köpa en bra massageolja som mjukar upp fötterna och får dem att se fina ut igen. Salvan mjukar upp förhårdnader och gör fötterna lena och mjuka. Läs mer här.