Välj rätt utrustning för äventyret

A group of people with backpacks walking along the road. The road strewns with stones. There are mountains on the horizon. The sky is blue and cloudy.

Vare sig vädret är varmt eller kallt och oavsett om du behöver lite tid ensam i naturen eller är en del av en äventyrsgrupp som älskar att utforska skog och mark, vill du säkerligen vara rätt utrustad för äventyret.

Utomhusentusiaster föredrar oftast att campa och vandra tillsammans med likasinnade eller resa världen över för att upptäcka nya platser. Oavsett vad du tycker om att göra och vart du vill åka, kan rätt utrustning få stor påverkan på dina äventyr. I denna artikel tar vi upp olika faktorer att tänka på när du bestämmer vilken utrustning du bör köpa och packa.

Basera din utrustning för rätt aktivitet

Kanske tror du att det inte är någon större skillnad på utrustningen som du behöver för camping eller fiske, men det tar inte så lång tid att förstå att du faktiskt behöver tänka till lite angående det. Om du ska ut och vandra behöver du till exempel en vandringssko och om du ska ut och fiska behöver du ofta vattentäta kängor med halkskydd.

När du går ut för att köpa redskap och utrustning, använd gärna en guide och skapa din egen lista utifrån de specifika aktiviteter du planerar att njuta av.

Miljö och exponering

Ibland kan dina aktiviteter ta dig till en mängd olika miljöer, även när det kommer till en och samma aktivitet. Till exempel om du ska ge dig ut på en fisketur har du olika möjligheter att fiska på. Kanske vill du fiska från stranden av en flod eller från däcket på en båt. Om du är en bergsklättrare, kanske ditt äventyr tar dig till en frodig bergssida eller till ett rött bergsområde där solens exponering är hög. Basera därför dina val av utrustning på temperatur och exponeringen av ditt äventyrsklimat. På det viset får du en skräddarsydd utrustning för just den aktivitet eller det äventyr du väljer.

Personlig säkerhet

Säkerhet bör man alltid bry sig om. Var därför noga med att investera i redskap av hög kvalitet. Om du inte gör det finns det en större risk att du kan bli skadad eller att någon större olycka sker. Det är också bra att överväga vilka skydd du behöver mot väder och vind plus första hjälpen beredskap att ta till i nödsituationer. Under tiden du väljer och skaffar rätt utrustning, bör du fråga lokala proffs på området om andra försiktighetsåtgärder du bör ta.

Innehåll första hjälpen-kit

Eftersom det är så oerhört viktigt att ha med sig ett första hjälpen-kit på äventyret tänkte vi gå igenom vad ett sådan kit ska innehålla för att verkligen kunna vara en bra hjälp vid nödsituationer.

Med ett första hjälpen-kit kan du ta hand om mindre skador som har uppkommit ute i naturen och eftersom det oftast kan dröja länge innan räddningstjänsten hittar ut i vildmarken, känns det tryggt och bra. Även mindre skador, så som skavsår kan förstöra hela turen. Därför bör du alltid ha med dig ett kit som bland annat innehåller plåster, tryckförband, sårtvättare, dauerbinda, handskar, sterila servetter, blodstoppare, liten sax och kniv, värktabletter och tabletter mot diarré.

Packa allt i en vattentät påse, så ditt kit hålls torrt och fräscht. Om du mot förmodan inte har fått med dig allt i ditt första hjälpen-kit får du försöka att improvisera så gott det går. Ta till exempel din halsduk och använd som kompress, bandage eller förband. För att lära sig alla grunder är det bra att vara förberedd, så gå gärna en första hjälpen-kurs innan du ger dig ut på riskfyllda äventyr.

Bekväma kläder, skor och redskap

Trots att komfort kanske inte är det första du tänker på när du planerar utomhusaktiviteter, kommer det att vara en viktig faktor i hur mycket du kommer att njuta av dina aktiviteter. När du kontrollerar din utrustning, ta hänsyn till lämplig passform och dina personliga preferenser. Om du till exempel letar efter den perfekta resan, äventyr eller camping, är det bra att ha bekväma shorts eller byxor med flera fickor på sidan, så du lätt kan få med dig personliga tillhörigheter eller viktiga föremål oavsett vilken aktivitet du gör.

Det finns särskilda märken som tillverkar kläder som både är bekväma, snygga och funktionella. Peak Performance är ett sådant klädmärke och du hittar ett urval här. Dessa typer av kläder passar bra till ditt nästa äventyr.

Klä dig i tre lager

Ger du dig ut på äventyr när det är kallare ute och kanske rent av snö? Då bör du verkligen tänka på att klä dig rätt, så du inte fryser och blir nedkyld. Ett smart sätt att klä sig på är att använda olika lager. Man brukar börja med ett underställ närmast kroppen. Detta lager ska sitta så nära kroppen som möjligt för att hålla dig varm och skön. En viktig uppgift för understället är att det ska transportera bort all fukt bort från kroppen, eftersom fukten kan göra dig nedkyld. Bra material är ull eller syntet.

Som lager två brukar man använda en fleecetröja eller något liknande. Detta lager ska isolera kroppen och även ventilera den. Det är bra om detta plagg har dragkedjor, så du smidigt kan öppna det om du behöver ventilera och släppa ut överskottsvärme.

Det tredje och sista skiktet är det lager som ska stå emot vind och väta, alltså ytterjacka och byxa. Dessa plagg ska kunna släppa ut överflödig fukt inifrån med hjälp av textilier som kan andas. Detta görs oftast via ventilationsöppningar i plagget. Det är även bra om ytterplaggen har lättåtkomliga fickor, justerbara ärm- och benavslut. Dessutom är det bra om plagget har en justerbar huva, så du kan känna dig extra varm om huvudet om det skulle behövas.

Prisvärdhet på produkter

Slutligen kolla runt i olika affärer online eller i olika fysiska butiker för att hitta bra kvalitetsutrustning till ett rimligt pris. Kanske finns det speciella erbjudande eller kanske har vissa butiker rabattkuponger. Det är viktigt att vara noga med kvaliteten, eftersom du annars leker med säkerheten. Ute i vildmarken kan mycket oförutsägbart hända och då är det bäst att vara så förberedd som möjligt. Kom med andra ord ihåg att kvalitet och säkerhet bör vara prioritering nummer ett, inte hur mycket saker och ting kostar!